
Het openbaar vervoer in Berlijn komt maandag grotendeels tot stilstand door een aangekondigde staking van vakbond Verdi. Bus-, tram- en metroverkeer (U-Bahn) van de Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) ligt de hele dag stil als onderdeel van een arbeidsconflict over loonsverhogingen en betere arbeidsvoorwaarden. De staking begint maandag om 3 uur ’s nachts en eindigt dinsdag rond hetzelfde tijdstip. Zelfs na de staking wordt verwacht dat het enige tijd duurt voordat het openbaar vervoer weer volledig op schema loopt.
Vakbond eist forse loonsverhoging
Verdi heeft opgeroepen tot de staking vanwege wat zij zien als traag handelen door de BVG. De vakbond eist onder andere een loonsverhoging van €750 per maand, een dertiende maand salaris en toeslagen voor onregelmatige diensten. Volgens Verdi is het salarisniveau bij de BVG inmiddels het laagste van alle OV-bedrijven in Duitsland.
BVG heeft aangegeven dat een aanbod gepland staat voor de volgende onderhandelingsronde op 31 januari, maar noemt de staking nu al „een onnodige escalatie“. Volgens BVG-bestuurder Jenny Zeller-Grothe zijn de eisen van Verdi financieel onhaalbaar, ondanks erkenning dat er een inhaalslag nodig is op het gebied van loon.
Impact op Berlijners en kritiek op staking
De staking wordt bekritiseerd door de Berlijnse reizigersvereniging IGEB, die begrip heeft voor de eisen van de vakbond, maar de hele dag platleggen „onevenredig zwaar“ noemt. „Een kortere staking zou minder overlast hebben veroorzaakt,“ aldus woordvoerder Christian Linow.
Reizigers wordt aangeraden alternatieve routes te zoeken of gebruik te maken van informatie op de BVG-website of in de app. Hoewel sommige particuliere busdiensten blijven rijden, wordt aanzienlijke overlast verwacht voor pendelaars en toeristen.
Eerdere stakingen en verdere onderhandelingen
Verdi had in 2024 al twee keer grote stakingen georganiseerd bij de BVG, toen nog gericht op betere arbeidsomstandigheden. Dit jaar staan zes onderhandelingsrondes gepland, waarvan de eerste vorige week zonder resultaat bleef.
Met zo’n 16.000 werknemers is de BVG een van de grootste werkgevers in Berlijn. De uitkomst van het conflict zal niet alleen gevolgen hebben voor het OV in de Duitse hoofdstad, maar mogelijk ook een precedent scheppen voor andere steden.
Alternatieve vervoersmogelijkheden tijdens de OV-staking in Berlijn
De staking van de Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) op maandag zorgt voor forse beperkingen, maar er zijn gelukkig nog manieren om door Berlijn te reizen. Hier een overzicht van de mogelijkheden:
S-Bahnen en regionale treinen
De S-Bahnen, die door Deutsche Bahn worden geëxploiteerd, rijden volgens de normale dienstregeling. Ook regionale treinen, zoals die van DB en ODEG, blijven gewoon rijden.
Niet-stakende buslijnen en veerdiensten
Sommige buslijnen die in opdracht van de BVG door andere bedrijven worden gereden, zijn niet getroffen door de staking. Deze lijnen, waaronder onder andere 106, 114, 124, 133, 218 en diverse nachtbuslijnen, blijven beschikbaar. Ook de BVG-veerdiensten (zoals F10, F11 en F12) varen volgens schema.
Deelvervoer en alternatieven
De BVG adviseert gebruik te maken van deelvervoer via de „Jelbi“-app, zoals deelauto’s, e-scooters of elektrische fietsen. Ook taxi’s en diensten als Uber zijn een optie, maar hier zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.
Fiets of te voet
Voor korte afstanden is het aan te raden de fiets te pakken of te voet te gaan. Houd er wel rekening mee dat het op de wegen drukker kan zijn dan normaal.
Drukke wegen verwacht
Voor automobilisten geldt dat er op de wegen veel vertraging kan ontstaan, vooral tijdens de spits. Plan extra reistijd in en controleer van tevoren je route.
Tip: Check voor vertrek altijd de website of app van de BVG voor actuele informatie over je reis.
Met deze opties kun je ook tijdens de staking in Berlijn op weg blijven, al wordt wel enige flexibiliteit van reizigers gevraagd.