Sahra Wagenknecht: „De vraag van oorlog en vrede is ook op deelstaatniveau essentieel voor Thüringen“

Sahra Wagenknecht. Foto © Benjamin Zibner
Sahra Wagenknecht. Foto © Benjamin Zibner

In de uitzending Bericht aus Berlin van vandaag kwam Sahra Wagenknecht, de leider van de nieuwe partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), aan het woord. Ze gaf haar visie op de oorlog in Oekraïne en haar voorwaarden voor mogelijke coalitievormingen in de Duitse deelstaat Thüringen.

Bericht aus Berlin is een politiek programma op de Duitse televisie dat hoog aangeschreven staat vanwege zijn diepgaande en actuele analyses van de Duitse politiek. Het programma heeft een aanzienlijke invloed en wordt vaak gebruikt door politici om belangrijke standpunten te delen en actuele debatten te belichten

Wie is Sahra Wagenknecht?

Sahra Wagenknecht is een prominente linkse politica in Duitsland. Ze was jarenlang een belangrijk gezicht van de partij Die Linke, maar na interne conflicten en meningsverschillen over de koers van de partij, besloot ze een nieuwe politieke beweging te starten. In 2024 richtte ze de Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) op, met als doel linkse waarden en nationale belangen te combineren. De partij zet zich in voor sociale rechtvaardigheid en is kritisch ten opzichte van de EU en globalisering. De oprichting van de BSW kan worden gezien als een poging om kiezers aan te spreken die zich niet langer vertegenwoordigd voelen door traditionele linkse partijen.

Wagenknecht: “De vraag van oorlog en vrede laten we niet wegonderhandelen”

In de uitzending van Bericht aus Berlin benadrukte Wagenknecht dat de kwestie van oorlog en vrede een cruciale rol speelt voor de BSW, vooral in het kader van de huidige gesprekken over regeringsdeelname in Thüringen. Ze verklaarde dat de BSW alleen bereid is samen te werken met de Thüringer CDU als deze partij afstand neemt van de oproep van CDU-leider Friedrich Merz om “Taurus”-raketten aan Oekraïne te leveren. Volgens Wagenknecht zou dit Duitsland direct betrekken bij de oorlog met Rusland, wat volgens haar een “waanzinnige” stap zou zijn.

De BSW en de vredesagenda

Wagenknecht stelde dat de BSW een duidelijke vredesagenda wil vastleggen in de mogelijke coalitiegesprekken in de deelstaat Thüringen. De partij eist een vredesclausule in de coalitieovereenkomst die zich uitspreekt tegen de stationering van Amerikaanse raketten in Duitsland en de oorlog in Oekraïne beëindigt door middel van diplomatieke inspanningen. Deze voorwaarde is volgens Wagenknecht essentieel om trouw te blijven aan de beloftes die de BSW tijdens hun verkiezingscampagnes heeft gedaan.

Reactie op kritiek: invloed op landelijke politiek

Critici verwijten Wagenknecht en de BSW dat ze met hun focus op buitenlandse en defensiepolitiek, wat een landelijke bevoegdheid is, afleiden van de lokale politiek in Thüringen. Wagenknecht weerlegde deze kritiek door te stellen dat de vraag naar oorlog en vrede een van de meest urgente onderwerpen is die mensen bezighoudt, ook op deelstaatniveau. Ze verwees naar recente peilingen, zoals de Shell-jongerenstudie, die aantoont dat meer dan 80 procent van de jonge Duitsers vreest voor oorlog.

Wagenknecht benadrukte dat deelstaatregeringen ook een stem hebben en dat ze moeten uitdragen wat de meerderheid van hun inwoners wil. Volgens haar kan de discussie op deelstaatniveau de nationale discussie beïnvloeden en leiden tot een bredere discussie over een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

Coalitievorming in Thüringen: BSW eist vredesclausule

De onderhandelingen tussen de CDU, SPD en BSW in Thüringen lijken veelbelovend, met de focus op landelijke politiek. Toch blijft de eis van de BSW voor een vredesclausule een struikelblok. Wagenknecht stelt dat compromissen belangrijk zijn in de politiek, maar niet ten koste van de kernwaarden die ze aan hun kiezers hebben beloofd. De BSW wil voorkomen dat de kwestie van oorlog en vrede wordt „wegonderhandeld“ en hoopt op een akkoord dat een duidelijk signaal naar de federale regering stuurt.