
In de Oostzee heeft zich deze week een opmerkelijk incident voorgedaan tussen een helikopter van de Duitse Bundeswehr en een Russisch schip. De bemanning van het Russische schip vuurde met signaalmunitie op de helikopter, die onderweg was voor een verkenningsmissie. Dit meldde de Duitse pers vanuit Brussel. Details over het incident zijn schaars, maar het gebruik van signaalmunitie is normaal gesproken alleen bedoeld voor noodsituaties.
Spanningen in de Oostzee
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) verwees tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel kort naar het incident. Ze benadrukte dat er in de Oostzee regelmatig schepen opereren die betrokken zijn bij het omzeilen van sancties tegen Rusland, opgelegd vanwege de invasie in Oekraïne.
Daarnaast kondigde Baerbock een versterking aan van de bewaking van kritieke infrastructuur in de regio, zoals pijpleidingen en datakabels. Deze maatregel wordt ingegeven door een toename van hybride aanvallen die aan Rusland en zijn bondgenoten worden toegeschreven.
Hybride dreiging
Volgens Baerbock vallen de recente beschadigingen aan glasvezelkabels tussen Zweden, Litouwen, Finland en Duitsland binnen dit patroon. Ook de ernstige schade aan een gaspijpleiding tussen Finland en Estland vorig jaar past in deze trend. Onder hybride aanvallen worden acties verstaan die de infrastructuur van staten verstoren zonder een formele oorlogsverklaring, vaak moeilijk herleidbaar tot een specifieke dader. Naast Rusland worden ook China, Noord-Korea en Iran beschuldigd van dergelijke praktijken.
Reactie uit Berlijn
Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie erkende dat incidenten zoals deze op zee of in het luchtruim niet ongewoon zijn. „Onze marine en luchtmacht reageren in zulke gevallen de-escalerend en met kalmte,“ aldus de woordvoerder.
Toename in toezicht
Polen heeft recentelijk gepleit voor gezamenlijke maritieme bewaking door westerse landen rondom de Oostzee. Baerbock gaf aan dat Duitsland haar rol in het beschermen van kritieke infrastructuur verder zal uitbreiden, mede vanwege het risico op sabotage door Rusland en andere landen.
Dit incident onderstreept opnieuw de verhoogde spanningen in de Oostzee, een regio die strategisch en economisch van groot belang is voor Europa. Het incident wordt nader onderzocht.