Rabea Rogge schrijft geschiedenis als eerste Duitse vrouw in de ruimte

📷 Bron: Foto: NASA/Joel Kowsky – Wikimedia Commons

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Duitse vrouw een ruimtemissie voltooid. Rabea Rogge, een robotica-onderzoeker uit Berlijn, verbleef vier dagen in de ruimte aan boord van een Dragon-capsule van SpaceX. Samen met drie andere bemanningsleden cirkelde ze tijdens de missie Fram2 tientallen keren rond de aardpolen. Zaterdagochtend landde de capsule veilig in de Stille Oceaan, voor de kust van Californië.

Het was een historische terugkeer: nooit eerder zette een bemande Dragon-capsule van SpaceX koers naar de westkust van de VS. De landing verliep vlekkeloos, met parachutes die de capsule vertraagden boven het zonovergoten wateroppervlak. „Welkom thuis,“ klonk het uit het controlecentrum.

Wetenschap in een baan boven de polen

Tijdens de missie vloog het team zo’n 55 keer om de aarde, waarbij telkens de noord- en zuidpool werden gepasseerd. Op een hoogte van ruim 400 kilometer voerden Rogge en haar team 22 wetenschappelijke experimenten uit. Zo werden onder meer de eerste röntgenbeelden ooit vanuit de ruimte gemaakt, en onderzocht men het gedrag van voedingspaddenstoelen in gewichtloosheid.

De missie is genoemd naar de Fram, het beroemde Noorse schip van poolonderzoeker Fridtjof Nansen. Net als bij eerdere particuliere SpaceX-vluchten – Inspiration4 (2021) en Polaris Dawn (2024) – maakte de bemanning deel uit van een particulier project, zonder officiële astronauten van ruimteagentschappen.

Uitgenodigd door een miljardair

Initiatiefnemer van de missie was de in China geboren Maltees Chun Wang. Hij  werd rijk met cryptovaluta en een fascinatie heeft voor de ruimte. Tijdens een expeditietraining op Spitsbergen ontmoette hij Rogge en vroeg haar later of ze met hem mee wilde de ruimte in. Naast Wang en Rogge maakten ook de Noorse filmmaker Jannicke Mikkelsen en de Australische poolgids Eric Philips deel uit van het team.

De crew deelde onderweg regelmatig updates via X (voorheen Twitter), waaronder foto’s, video’s en wetenschappelijke inzichten.

Historisch moment voor Duitsland

Volgens het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) vlogen eerder twaalf Duitse mannen de ruimte in – maar nooit eerder een vrouw. Er waren wel vrouwelijke kandidaten en reserve-astronauten, maar geen enkele van hen werd daadwerkelijk gelanceerd.

Met de succesvolle missie van Rabea Rogge is dat hoofdstuk definitief herschreven.

🎥 Bekijk ook de reportage van RBB24 (ARD) over Rabea Rogges terugkeer op aarde:

Sie sehen gerade einen Platzhalterinhalt von Standard. Um auf den eigentlichen Inhalt zuzugreifen, klicken Sie auf den Button unten. Bitte beachten Sie, dass dabei Daten an Drittanbieter weitergegeben werden.

Weitere Informationen