
Britse wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat melk en bepaalde zuivelproducten het risico op darmkanker kunnen verlagen. Volgens een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Oxford zou het dagelijks drinken van een glas melk (200 ml) het risico met ongeveer 14 procent verminderen. Een dagelijkse portie yoghurt (50 gram) zou een verlaging van 8 procent opleveren. Dit effect wordt vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van calcium.
De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications en worden besproken in een artikel op SPIEGEL. De onderzoekers keken ook naar andere voedingsmiddelen die invloed kunnen hebben op darmkanker. Zo lijken volkorenproducten, fruit en bepaalde vitamines een beschermende werking te hebben. Daarentegen zouden alcohol, rood vlees en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhogen.
Groot onderzoek onder Britse vrouwen
De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van de Million Women Study, een grootschalig onderzoek dat tussen 1996 en 2001 werd uitgevoerd in Engeland en Schotland. In eerste instantie namen 1,3 miljoen vrouwen deel aan de studie, maar na filtering van onvolledige gegevens werden uiteindelijk 542.778 vrouwen meegenomen in de analyse. Zij vulden gedetailleerde vragenlijsten in over hun eetgewoonten en werden na drie tot vijf jaar opnieuw ondervraagd. Over een periode van gemiddeld 17 jaar kregen 12.251 van hen (ongeveer 2,26 procent) de diagnose darmkanker.
Uit de gegevensanalyse kwamen 17 voedingsfactoren naar voren die een statistisch significante invloed hebben op het risico op darmkanker. Calcium had het grootste beschermende effect: elke 300 milligram calcium per dag ging gepaard met een gemiddeld 17 procent lager risico op darmkanker. Het beschermende effect van melk en zuivel leek grotendeels voort te komen uit dit mineraal. Toen de invloed van calcium statistisch werd weggerekend, verdween een groot deel van het positieve effect van melk en zuivel. Andere in melk aanwezige voedingsstoffen, zoals vitamine B2, magnesium, kalium en fosfor, leken een minder grote rol te spelen.
Hoe beschermt calcium de darmen?
De onderzoekers suggereren dat calcium mogelijk helpt bij het binden van galzuren en vrije vetzuren in de dikke darm, waardoor de potentieel kankerverwekkende werking ervan wordt verminderd. Daarnaast tonen eerdere studies aan dat calcium de darmwand kan beschermen.
Toch waarschuwt de Duitse kankeronderzoeker Karin Michels in een interview met SPIEGEL tegen het idee dat grote hoeveelheden melk noodzakelijk zouden zijn voor een gezonde calciuminname. Volgens haar is er geen wetenschappelijke basis voor het advies om drie glazen melk per dag te drinken om voldoende calcium binnen te krijgen.
Meer over het onderzoek en de wetenschappelijke discussie is te lezen in SPIEGEL.
Bron: SPIEGEL