
In Hamburg is een groot onderzoeksproject van start gegaan om de gezondheidsverschillen tussen rijkere en armere wijken te verkleinen. Mensen in sociaal achtergestelde stadsdelen hebben vaak een slechtere gezondheid dan bewoners van welvarende buurten. Een nieuwe studie moet helpen om deze ongelijkheid aan te pakken.
Grootschalige enquête onder 30.000 inwoners
Om inzicht te krijgen in de behoeften en uitdagingen van de bewoners, ontvangen ongeveer 30.000 inwoners van achtergestelde wijken binnenkort een vragenlijst van hun zorgverzekeraar. De enquête richt zich op welke maatregelen mensen graag zouden zien om hun gezondheid te verbeteren en welke ondersteuning zij momenteel al ervaren. De verzamelde gegevens worden door wetenschappers geanalyseerd, met als doel nieuwe concepten te ontwikkelen voor een betere gezondheidszorg in Hamburgs wijken.
Betere data voor gerichtere oplossingen
Het is al langer bekend dat sociaal zwakkere groepen vaker en op jongere leeftijd lijden aan chronische ziekten. Dit onderzoek moet echter gedetailleerdere gegevens opleveren en de betrokkenen direct bij het proces betrekken. „We willen niet alleen cijfers verzamelen, maar ook de bewoners zelf laten meedenken over oplossingen,“ aldus Matthias Mohrmann, vicevoorzitter van de AOK Rheinland/Hamburg in een interview met NDR 90,3.
Samenwerking en financiering
Het onderzoek is een samenwerking tussen meerdere zorgverzekeraars, waaronder AOK, DAK en Techniker Krankenkasse (TK). De coördinatie ligt bij de Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg. Het project wordt ondersteund met een subsidie van bijna 1,5 miljoen euro.
Door de resultaten van dit onderzoek hopen de initiatiefnemers gerichte maatregelen te kunnen ontwikkelen die niet alleen de gezondheidszorg verbeteren, maar ook bijdragen aan een hogere levenskwaliteit in Hamburgs meest kwetsbare stadsdelen.