
De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft aangekondigd tot eind 2027 maar liefst 2.900 banen in Duitsland te schrappen. De meeste van deze banen verdwijnen in het grote Ford-complex in Keulen. Deze ingrijpende beslissing komt voort uit de zwakke vraag naar auto’s in Europa en de hoge kosten van de overgang naar elektrische mobiliteit.
Grote gevolgen voor Keulen
Ford heeft in Keulen zijn Europese hoofdkantoor en een productielocatie waar sinds kort twee nieuwe elektrische modellen worden gemaakt. Toch heeft deze transitie de hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. Met de beëindiging van de productie van de populaire Ford Fiesta en de introductie van elektrische auto’s was gehoopt op betere resultaten, maar de verkoop blijft achter. Momenteel werken er nog 11.500 mensen in Keulen; daarvan dreigt één op de vier zijn baan te verliezen.
Sinds 2018 is het aantal werknemers bij Ford in Keulen al drastisch afgenomen, van 20.000 naar minder dan de helft tegen 2027. Naast de banenreductie kampt Ford ook met personeelsproblemen in de leiding: meerdere topmanagers hebben het bedrijf verlaten, waaronder de Duitse directeur die onverwacht naar Volkswagen overstapte.
Onrust onder werknemers
De aangekondigde ontslagen hebben geleid tot hevig protest bij de werknemers en vakbonden. De ondernemingsraad spreekt van een „zwarte dag voor Ford“ en heeft aangekondigd zich met alle middelen tegen de bezuinigingen te zullen verzetten. Ook vakbond IG Metall waarschuwt dat de plannen de toekomst van Fords Duitse locaties in gevaar brengen.
„Dit is een harde klap voor de automobielindustrie in Duitsland,“ zei de Noordrijn-Westfaalse minister-president Hendrik Wüst. Hij roept Ford op zich te houden aan zijn belofte om gedwongen ontslagen te vermijden en dringt aan op sociale maatregelen om de impact op werknemers te verzachten.
De uitdagingen voor Ford en de auto-industrie
Ford staat niet alleen in zijn problemen. De gehele Europese auto-industrie heeft het zwaar door de overgang naar elektrische voertuigen, de dalende vraag en stijgende kosten. Sinds de Duitse overheid subsidies voor elektrische auto’s heeft afgeschaft, is de verkoop van elektrische modellen drastisch gedaald. Ook concurrenten van Ford kampen met dalende marges, aangescherpte emissienormen en hevige concurrentie, met name van Aziatische producenten.
Ford benadrukt dat de Europese marktvoorwaarden dringend verbetering nodig hebben. Het bedrijf roept de Duitse en Europese overheid op tot een meer samenhangend beleid voor de ondersteuning van elektrische mobiliteit. Zonder een duidelijke politieke agenda blijft de toekomst van de industrie onzeker, aldus Ford.
Wat betekent dit voor de toekomst?
De banenreductie bij Ford in Keulen markeert een nieuw hoofdstuk in de uitdagingen waarmee de Duitse auto-industrie wordt geconfronteerd. Met de verschuiving naar elektrische mobiliteit en een haperende economie lijken meer ontslagen en herstructureringen in de sector onvermijdelijk. Of de maatregelen van Ford voldoende zijn om het tij te keren, zal de komende jaren blijken. Ondertussen blijven vakbonden en politici aandringen op duurzame oplossingen voor zowel de industrie als de werknemers die hiervan afhankelijk zijn.