Duitsland plant nieuwe uitzetting naar Afghanistan vlak voor verkiezingen

Binnenlandse zaken ontkent link met verkiezingsdatum, maar de timing roept vragen op

Duitsland Vandaag
Politie op de luchthaven van Frankfurt. Foto: Kevin.B (Wikimedia)

De Duitse regering bereidt een nieuwe uitzettingsvlucht naar Afghanistan voor, nog voordat de Bundestag-verkiezingen op 23 februari plaatsvinden. Het gaat om de tweede uitzetting sinds de machtsovername door de Taliban in 2021. Volgens berichten van de Süddeutsche Zeitung en Die Zeit worden voorbereidingen getroffen om veroordeelde criminelen en personen die als een veiligheidsrisico worden gezien, terug te sturen.

Uit documenten blijkt dat de uitzetting uiterlijk op 22 februari moet worden uitgevoerd. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent echter een verband tussen de timing van deze uitzetting en de naderende verkiezingen. Een woordvoerder verklaarde dat de planning afhankelijk is van „juridische, logistieke en externe factoren,“ zoals samenwerkingen met derde landen en vluchtvergunningen.

Achtergrond en eerdere uitzettingen
In augustus 2024 werd voor het eerst sinds de machtsovername van de Taliban een groep van 28 veroordeelde criminelen uitgezet naar Afghanistan. Deze mannen waren eerder in meerdere Duitse deelstaten veroordeeld voor zware misdrijven. Toen onderhandelde Duitsland niet rechtstreeks met de Taliban, maar schakelde het Qatar in als regionale partner om de uitzetting te faciliteren.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) benadrukte destijds dat uitzettingen van criminelen en mogelijke terroristen naar Afghanistan en Syrië zouden worden voortgezet, zonder echter specifieke data te noemen.

Timing roept kritiek op
De timing van de uitzetting, zo kort voor de verkiezingen, roept vragen op bij critici. Volgens Die Zeit wijzen rechterlijke uitspraken erop dat de operatie uiterlijk in het verkiezingsweekend moet plaatsvinden. Hoewel de regering het verband met de verkiezingen ontkent, zien tegenstanders het als een mogelijk politiek gemotiveerd besluit om het imago van daadkracht te versterken in een periode waarin migratie een belangrijk verkiezingsthema is.

Reacties en context
De kwestie heeft zowel binnen als buiten Duitsland tot discussie geleid. Afghanistan wordt internationaal bekritiseerd vanwege ernstige schendingen van vrouwenrechten en het harde optreden tegen activisten en journalisten. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat de veiligheid van uitgezette personen niet gegarandeerd kan worden onder het Taliban-regime.

Het is afwachten of de vlucht doorgaat en wat de eventuele gevolgen zijn voor de verkiezingscampagne in Duitsland, waar het debat over migratie steeds verder polariseert.

Bronnen: Tagesschau, Die Zeit.