Duitse verkiezingen 2025: Peilingen en mogelijke coalities volgens SPIEGEL

Duitsland Vandaag

Op 23 februari 2025 kiezen de Duitsers een nieuw parlement (Bundestag). Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de CDU/CSU de grootste partij worden. De SPD en FDP, die momenteel in de regering zitten, hebben volgens de laatste peilingen flink aan steun verloren ten opzichte van de verkiezingen van 2021.

Dagelijkse update van de peilingen

Negen opiniepeilers stellen kiezers regelmatig de „Sonntagsfrage“: „Welke partij zou je stemmen als er zondag verkiezingen waren?“ SPIEGEL bundelt deze gegevens in een dagelijks geactualiseerde peilingtracker. Door een gemiddelde te nemen van alle beschikbare enquêtes ontstaat een betrouwbaarder beeld dan een losse peiling. Op basis hiervan kan ook berekend worden welke coalities op een parlementaire meerderheid kunnen rekenen.

Huidige stand van de partijen

Volgens de meest recente peilingen ziet de verdeling van stemmen er als volgt uit:

  • CDU/CSU: 30% (+6 punten t.o.v. 2021)
  • AfD: 21% (+10 procentpunten)
  • SPD: 16% (-10 procentpunten)
  • Groenen: 14% (stabiel)
  • Die Linke: 5% (stabiel)
  • BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht): 4%
  • FDP: 4% (-7 procentpunten)

Hieruit blijkt dat de SPD en FDP hun positie in de regering waarschijnlijk niet kunnen vasthouden, terwijl de AfD en het nieuwe Bündnis Sahra Wagenknecht fors winnen.

Welke coalities zijn mogelijk?

Door onzekerheidsmarges in peilingen te berekenen, simuleert SPIEGEL dagelijks duizend mogelijke verkiezingsuitslagen. Op basis hiervan worden de zetelverdelingen van de partijen en de kans op een werkbare meerderheid in kaart gebracht.

In de grafieken wordt de verdeling van zetels per mogelijke coalitie weergegeven. Hoe hoger de stapel blokjes in de grafiek, hoe waarschijnlijker dat een coalitie een meerderheid haalt.

Strijd om de kiesdrempel

Voor drie kleinere partijen – FDP, Die Linke en BSW – is het onzeker of ze de 5%-drempel halen. Dit betekent echter niet automatisch dat ze buiten het parlement vallen. Als een partij minstens drie directe zetels wint, kan zij alsnog in de Bondsdag komen via de Grundmandatsklausel. Dit zou bijvoorbeeld voor Die Linke relevant kunnen zijn.

Als meerdere kleine partijen de kiesdrempel niet halen, worden de 630 zetels verdeeld onder de grotere partijen. Hierdoor kunnen coalities met minder partijen sneller een meerderheid krijgen.

Kan AfD een blokkerende minderheid vormen?

Voor grondwetswijzigingen is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig. Dit betekent dat een oppositiepartij die minstens één derde van de zetels heeft, veranderingen kan blokkeren.

Sommige politici vrezen dat de AfD en BSW samen zo’n blokkerende minderheid zouden kunnen vormen. Uit SPIEGEL’s simulaties blijkt echter dat dit scenario hoogst onwaarschijnlijk is. In slechts één van de duizend gesimuleerde verkiezingsuitslagen krijgen AfD en BSW samen genoeg zetels om een grondwetswijziging tegen te houden.

Wat betekenen deze peilingen?

De cijfers en berekende kansen zijn momentopnames en kunnen in de aanloop naar de verkiezingen nog veranderen. Ook kunnen peilingen een bepaalde partij structureel over- of onderschatten. Ze geven een indicatie van de krachtsverhoudingen, maar voorspellen de exacte uitslag niet.

Wil je de meest actuele peilingen en coalitievoorspellingen volgen? Kijk dan op de SPIEGEL-peilingpagina:

SPIEGEL peilingtracker