CSU-politicus spreekt van “geënsceneerde actie” na uitspraak over Somalische asielzoekers

Alexander Hoffmann (CSU), voorzitter van de CSU-Landesgroep in de Bondsdag, tijdens een debat in de plenaire zaal van de Bundestag. 📌 Bron: Foto: Olaf Kosinsky / Wikimedia Commons – CC BY-SA 3.0 DE

Duitse rechtbank: terugsturen Somalische asielzoekers was onrechtmatig
Een recente uitspraak van de rechtbank in Berlijn heeft geleid tot felle politieke reacties in Duitsland. De rechtbank oordeelde dat de terugwijzing van drie Somalische asielzoekers bij de Duits-Poolse grens onwettig was. Volgens de rechter had eerst moeten worden vastgesteld welk EU-land verantwoordelijk was voor hun asielaanvraag. De drie betrokkenen zijn inmiddels opnieuw in Berlijn.

CSU wijst met beschuldigende vinger naar Pro Asyl
Alexander Hoffmann, voorzitter van de CSU-Landesgroep in de Bondsdag, uit stevige kritiek op vluchtelingenorganisaties zoals Pro Asyl. In een interview met de Augsburger Allgemeine suggereert hij dat de zaak rond de drie Somalische asielzoekers bewust is geregisseerd. “Voor mij wijst alles op een in scène gezette actie door asielactivisten,” aldus Hoffmann.

Hij verwijst daarbij naar het feit dat een van de betrokkenen bij eerdere pogingen om Duitsland binnen te komen als meerderjarige werd geregistreerd, maar zich bij een latere poging als minderjarige presenteerde. Ook zouden alle drie splinternieuwe smartphones hebben gehad, waarmee de reisroute niet meer te achterhalen was. Bovendien zouden sommige reisdocumenten vervalsingskenmerken vertonen. Volgens Hoffmann zijn dit aanwijzingen voor bewuste beïnvloeding van buitenaf.

Pro Asyl: “Bewuste verdachtmaking”
Karl Kopp, directeur van Pro Asyl, spreekt in Welt van “bewuste verdachtmakingen” die niets met de werkelijkheid te maken hebben. “Wij zijn een mensenrechtenorganisatie en ondersteunen mensen in nood – ook in juridische procedures,” verklaarde hij. “Het idee dat wij mensen aanraden hun paspoort te vernietigen of hun telefoon te vervangen is een flagrante leugen.” Volgens Kopp is een van de drie asielzoekers bovendien een minderjarig meisje.

De uitspraak van de rechtbank kan gevolgen hebben voor het Duitse grensbeleid, dat onder het nieuwe kabinet-Merz strenger is geworden. Juridisch gezien mag iemand alleen direct aan de grens worden teruggestuurd als duidelijk is welk EU-land verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag (‘Zuständigkeit’).