
In Duitsland heeft de Bondsdag het omstreden Vijfpuntenplan van CDU/CSU aangenomen. In dat plan zijn strengere asiel- en migratieregels opgenomen. De stemming was uiterst nipt: 348 parlementariërs steunden het voorstel, 345 stemden tegen en tien onthielden zich. Opvallend was de steun van de extreemrechtse AfD, ondanks het feit dat CDU-leider Friedrich Merz zich eerder van de partij distantieerde.
Het Vijfpuntenplan bevat vergaande maatregelen zoals de afwijzing van asielzoekers aan de grens, langdurige detentie van personen die niet kunnen worden uitgezet en het intrekken van het Duits staatsburgerschap bij dubbelpaspoorthouders die zware misdrijven plegen. Critici, waaronder SPD en De Groenen, beschuldigen Merz ervan indirect met de AfD samen te werken om een meerderheid te behalen.
Een tweede voorstel van CDU/CSU over strengere binnenlandse veiligheidsmaatregelen, waaronder langere opslag van IP-adressen en extra bevoegdheden voor veiligheidsdiensten, haalde geen meerderheid. Vrijdag wordt nog gestemd over een wet die de gezinshereniging voor vluchtelingen met een beperkte beschermingsstatus stopzet.
De scherpe focus op migratie komt na een dodelijke mesaanval in Aschaffenburg, waarbij een Afghaanse man twee mensen om het leven bracht, onder wie een tweejarig kind. De dader had het land al moeten verlaten, omdat hij geen geldige verblijfsstatus had. Sindsdien domineert migratie het politieke debat, minder dan vier weken voor de Duitse verkiezingen.