
Tijdens de Ministerpräsidentenkonferenz in Leipzig hebben de leiders van de Duitse deelstaten opnieuw aangedrongen op strengere maatregelen in het asielbeleid. Hoewel ze enkele gezamenlijke standpunten hebben ingenomen, blijft er verdeeldheid bestaan over controversiële voorstellen zoals het invoeren van een asielplafond en het terugsturen van vluchtelingen aan de grens.
Gemeenschappelijk standpunt: verlengde grenscontroles en hervorming Dublin-procedures
In het besluitdocument, dat vijftien punten omvat, roepen de deelstaten de Bondsregering op om de grenscontroles voort te zetten. Sinds een maand worden aan alle Duitse grenzen dergelijke controles uitgevoerd, waarbij de afgelopen maand ongeveer 1.700 personen zijn teruggestuurd.
Daarnaast pleiten de deelstaten voor een heropleving van de Dublinveroderdening. Volgens deze Europese regeling is het land waar de vluchteling de EU binnenkomt verantwoordelijk voor de asielprocedure. Op dit moment wordt deze regel echter zelden toegepast, wat volgens de deelstaten dringend moet veranderen. De deelstaten willen dat de federale overheid de verantwoordelijkheid voor deze procedures overneemt en speciale uitzetcentra opricht.
Verdere beperkingen en druk op herkomstlanden
De deelstaten willen dat het aantal visa voor familiehereniging voor vluchtelingen met subsidiaire bescherming verder wordt beperkt en alleen in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend. Momenteel is het quotum voor deze groep vastgesteld op 12.000 plaatsen per jaar.
Ook roepen de deelstaten de Bondsregering op meer druk uit te oefenen op herkomstlanden die weigeren hun onderdanen zonder verblijfsvergunning terug te nemen. Zij stellen voor om visumbeperkingen op te leggen aan deze landen, zoals eerder is gesuggereerd in het geval van Colombia. Het gebrek aan medewerking van herkomstlanden wordt gezien als een groot obstakel bij uitzettingen.
Daarnaast hernieuwden de deelstaten hun verzoek om asielprocedures in derde landen of transitlanden te ontwikkelen, en om striktere regels vast te stellen voor landen waarvan minder dan vijf procent van de asielaanvragen wordt goedgekeurd.
Politieke verdeeldheid en voorverkiezingsklimaat
Tijdens de conferentie werd echter ook duidelijk dat er aanzienlijke meningsverschillen blijven bestaan tussen de deelstaten die worden geleid door de CDU/CSU en die onder leiding staan van de SPD. De minister-president van Saksen, Michael Kretschmer (CDU), drong opnieuw aan op een asielplafond, een voorstel dat werd afgewezen door de SPD-geleide deelstaten. Kretschmer noemde de besluiten van de conferentie „goede voorstellen“, maar benadrukte dat hij zich nog steeds zorgen maakt over de capaciteit om meer vluchtelingen op te vangen.
Stephan Weil, minister-president van Nedersaksen (SPD), merkte op dat de politieke discussies aanvoelden als een voorbode van de verkiezingscampagnes. Hij bekritiseerde de CDU-geleide deelstaten omdat ze eerder veiligheidswetten van de Bondsregering in de Bondsraad hadden geblokkeerd. Kretschmer verdedigde dit door te stellen dat de maatregelen van de Bondsregering niet ver genoeg gingen.
De omstreden eis om vluchtelingen aan de grens terug te sturen, is uiteindelijk niet opgenomen in het besluitdocument van de conferentie, maar wordt wel genoemd in een verklaring van de deelstaat Beieren.