Artsenechtpaar uit Zuid-Duitsland brengt hoop na aardbeving in Myanmar

Landschap in Myanmar – een land dat naast politieke onrust ook geregeld wordt getroffen door natuurrampen. Na de recente aardbeving komt hulp op gang, ook vanuit Duitsland.

Terwijl grote delen van Myanmar en Thailand zijn getroffen door een zware aardbeving, komt vanuit een klein eilandje in de Duitse Bodensee een bijzondere vorm van hulp op gang. De gepensioneerde artsen Marlies en Fritz Fröhle, die al jaren humanitaire hulp bieden aan de bevolking van Myanmar, hebben direct na de aardbeving een inzamelingsactie opgestart.

Het echtpaar woont op het eiland Reichenau, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg. Van daaruit runnen ze al jarenlang de stichting Aktion Myanmar die zich richt op medische hulp in door burgeroorlog geteisterde gebieden van het land. Ze organiseren operaties voor ernstig zieken, zamelen geld in en sturen medische apparatuur – van ziekenhuisbedden tot chirurgische instrumenten – naar een ondergronds ziekenhuis in Myanmar.

“Een echte ramp”

Na de aardbeving ontvingen de Fröhles direct foto’s van hun Duitse contact ter plaatse, Oliver Esser. De beelden tonen ingestorte huizen, beschadigde hotels en een verwoeste spoorbrug over de rivier Irrawaddy. Esser bevond zich op het moment van de beving in een hotel en beschreef het gevoel als “een rit in een vrachtwagen over een hobbelige bergweg.” Het schudden duurde meer dan een minuut.

Volgens Fritz Fröhle, voormalig huisarts en voorzitter van de stichting, is de situatie nijpend: “De ziekenhuizen zitten overvol. De artsen weten niet hoe ze het moeten bolwerken. Het is een echte ramp.”

Midden in een crisis

Myanmar lijdt al jarenlang onder het militaire regime dat na de staatsgreep in 2021 aan de macht kwam. De burgeroorlog die sindsdien woedt, maakt hulpverlening uiterst ingewikkeld. Juist in deze context hebben de Fröhles hun hulp opgevoerd. Hun contactpersonen opereren vaak in het geheim, bijvoorbeeld in ondergrondse ziekenhuizen, om hulp te kunnen blijven bieden aan de meest kwetsbaren.

Voor het artsenechtpaar is de aardbeving de zoveelste tragedie die het land treft. In 2023 werden delen van Myanmar al verwoest door een cycloon. “Het drijft je tot tranen,” zegt Marlies Fröhle. “De mensen zijn zo kwetsbaar, en toch zo krachtig.” Hun betrokkenheid is niet theoretisch: het echtpaar bezocht Myanmar zelf drie keer, voor het laatst in 2020, vlak voor de coup.

Hoop en steun vanuit de Bodensee

Direct na de beving stuurden de Fröhles een oproep uit naar hun netwerk van donateurs en vrijwilligers. Al op dezelfde dag kwamen de eerste toezeggingen voor donaties binnen. Via hun stichting hopen ze nu extra middelen in te zamelen om noodhulp te financieren en ziekenhuizen te ondersteunen in de zwaarst getroffen gebieden.

Sie sehen gerade einen Platzhalterinhalt von Standard. Um auf den eigentlichen Inhalt zuzugreifen, klicken Sie auf den Button unten. Bitte beachten Sie, dass dabei Daten an Drittanbieter weitergegeben werden.

Weitere Informationen

Bron:
SWR: Ärztepaar vom Bodensee will nach Erdbeben in Myanmar Hilfe bringen