Alice Weidel wordt eerste kanselierskandidaat van AfD

Foto: AfD

De Alternative für Deutschland (AfD) heeft partijleider Alice Weidel genomineerd als kanselierskandidaat voor de komende Bondsdagverkiezingen. Het is voor het eerst dat de partij, die in 2013 werd opgericht, een eigen kandidaat voor het bondskanselierschap naar voren schuift. De officiële bevestiging wordt verwacht tijdens het partijcongres in januari 2025.

Kanselierskandidaat zonder regeringsperspectief

De nominatie van Weidel werd unaniem gesteund door de AfD-partijtop en door alle deelstaatvoorzitters van de partij. Volgens AfD-covoorzitter Tino Chrupalla is dit een „historische dag“ voor de partij. “We gaan de verkiezingscampagne in als een team, met Alice Weidel als onze spits,” verklaarde hij.

Weidel benadrukte dat de AfD grote ambities heeft: “We staan in de peilingen op de tweede plaats, en daaruit leiden we een mandaat voor regeringsdeelname af.” Toch blijft een coalitie met de AfD zeer onwaarschijnlijk, aangezien alle andere partijen regeringssamenwerking met de partij blijven uitsluiten. Bovendien wordt de AfD door de Duitse veiligheidsdienst deels als rechtsextremistisch geclassificeerd.

Nationalistisch verkiezingsprogramma

De nominatie van Weidel volgt kort op de presentatie van een verkiezingsprogramma waarin de AfD een harde nationalistische koers uitzet. Zo pleit de partij voor een vertrek van Duitsland uit de Europese Unie en de eurozone, een striktere migratiepolitiek, en een beperking van het recht op abortus. Daarnaast wil de AfD nauwere banden met Rusland aanhalen en traditionele familiewaarden sterker benadrukken.

Weidel, een econome die sinds 2017 mede de AfD-fractie in de Bondsdag leidt, speelt een centrale rol in de strategie van de partij. Sinds haar toetreding in 2013 heeft ze zich ontwikkeld tot een invloedrijke en vaak omstreden figuur binnen de Duitse politiek.

AfD blijft omstreden

Hoewel de AfD zich met de nominatie van Weidel als kanselierskandidaat probeert te positioneren als serieuze regeringspartij, blijft regeringsdeelname een verre toekomstmuziek. Toch markeert de stap een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de partij, die hoopt haar positie in de Duitse politiek verder te versterken.

De komende maanden zullen uitwijzen of de AfD met deze strategie kan profiteren van de onvrede onder kiezers en haar invloed verder kan vergroten in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen van 2025.